Advocaat worden

Wie advocaat wordt, treedt een bijzondere wereld binnen. Een wereld met eigen organisaties, wetten en regels, waarin de advocaat een onmiskenbare taak heeft als raadgever, bemiddelaar, onderhandelaar en verdediger.

Wat moet u studeren?

Een rechtenopleiding biedt een waaier aan carrièremogelijkheden. Veel afgestudeerde juristen kiezen voor de advocatuur en starten hun stage.

Buitenlands diploma

Om in België als advocaat te werken, moet u de Belgische nationaliteit hebben of onderdaan zijn van een EU-lidstaat én een Belgisch rechtendiploma hebben. Er bestaan enkele uitzonderingen op die voorwaarden. Lees hier meer over wat u moet doen als u een buitenlands rechtendiploma hebt.

Inschrijven aan de balie

Starten als advocaat betekent een stagemeester en stageplaats zoeken, de eed afleggen en ingeschreven worden op de lijst van de stagiairs. Tijdens de stage bent u al advocaat, maar u wordt 3 jaar onder de vleugels van een stagemeester (patroon) begeleid en wegwijs gemaakt in de wondere wereld van de advocatuur.

Hier kunt u op zoek gaan naar een geschikte stageplaats. 

Stage en verplichtingen

Tijdens zijn 3 jaar stage bij een stagemeester is een advocaat-stagiair al volwaardig advocaat, maar er zijn enkele extra verplichtingen waaraan hij moet voldoen. Hij moet een beroepsopleiding volgen, moet examens afleggen en moet deelnemen aan de juridische tweedelijnsbijstand (pro Deo).

Ontdek hier alles over de rechten en plichten van de stagiair. 

OVB-studentenprijs

Schreef u uw scriptie over de advocatuur of de organisatie en werking van justitie? Dan maakt u misschien kans om de OVB-studentenprijs te winnen ter waarde van € 2.500.

De Orde van Vlaamse Balies wil een brug slaan tussen de wereld van de advocaten en de studenten. Ze moedigt studenten aan om wetenschappelijk werk aan de advocatuur of de organisatie en werking van justitie te wijden. Daarom reikt de OVB jaarlijks een prijs uit ter waarde van € 2.500 aan het beste werk over advocatuur.

Voor de OVB-studentenprijs 2016, die wordt uitgereikt in januari 2017, komen de werken van de academiejaren 2015-2016 in aanmerking.

Geïnteresseerd?

Stuur uw scriptie in drie exemplaren naar de OVB per post, Staatsbladsstraat 8, 1000 Brussel én per e-mail naar info@advocaat.be, vóór 14 november 2016.

Meer info

Wilt u weten of uw scriptie in aanmerking komt voor de OVB-studentenprijs? Lees dan alle voorwaarden in het reglement.

Reglement