Een advocaat raadplegen

Test Michel

Partner in uw dagelijks leven

Een advocaat staat u bij met raad en daad. Letterlijk. Doorheen de verschillende fases van uw leven kunt u in aanraking komen met justitie. Een advocaat begeleidt u dan doorheen het juridische kluwen.

  • Hij adviseert bij een contractonderhandeling
  • Hij geeft raad over hoe u het best uw geldzaken regelt nu u gaat trouwen
  • Hij bemiddelt bij een echtscheiding
  • Hij verdedigt u voor de rechtbank
Meer weten

Vertrouwenspersoon voor uw bedrijf

Voor een onderneming is een advocaat geen overbodige luxe. Vanuit zijn ervaring kan hij u bijstaan en begeleiden, van bij het begin. Ook hier geldt: een advocaat, beter vroeg dan laat.

  • Hij helpt u de geschikte ondernemingsvorm te kiezen
  • Hij onderhandelt mee over contracten
  • Hij bemiddelt bij handelsgeschillen
  • Hij verdedigt uw belangen voor de rechtbank
Meer weten

Wat kost een advocaat?

Een advocaat ontvangt een ereloon, aangevuld met vergoedingen voor gemaakte kosten. Er zijn geen vaste tarieven. Maak op voorhand goede afspraken met uw advocaat.

Hoe kiest u een advocaat?

U bent altijd vrij om zelf een advocaat te kiezen.

Via de zoekmodule op deze website vindt u snel een advocaat in uw regio die u kan bijstaan. U kunt zoeken op naam, thema (rechtsdomein) of plaats.

Opgelet: als uw zoekopdracht meer dan 100 resultaten oplevert, krijgt u enkel de eerste 100 te zien. U kunt uw zoekopdracht verder verfijnen op taal, of zoeken naar advocaten met specifieke certificaten.

Alle advocaten kunnen door hun opleiding en ervaring verschillende soorten zaken behandelen. Een advocaat kan wel aanduiden welke rechtsdomeinen en dus welke soort zaken hij het liefst behandelt. Dat zijn de voorkeurmateries. Vraag steeds op voorhand aan uw advocaat of hij u bij uw specifieke vragen kan helpen.

Problemen met uw advocaat

Als de samenwerking met uw advocaat niet zoals gewenst verloopt of er ontstaan problemen, dan bestaan daar verschillende oplossingen voor. De Orde van Vlaamse Balies kan nooit individueel advies geven bij een klacht over een advocaat. Zij kan enkel algemene informatie geven. Maar hier vindt u wel enkele tips om uw problemen op te lossen.