Salduz

Iemand die door de politie of bij de onderzoeksrechter verhoord wordt, heeft recht op bijstand van een advocaat vanaf het eerste verhoor. Een permanentiedienst zorgt ervoor dat verdachten binnen de 2 uur een advocaat kunnen raadplegen.

Voor wie?

Wanneer u door de politie wordt uitgenodigd voor verhoor en u niet wordt gearresteerd, kan u voor het verhoor overleggen met een advocaat. Momenteel geldt dat voor verdachten van feiten waarbij de maximale gevangenisstraf meer dan één jaar is.
 
Wanneer de politie u wel arresteert, kan u voor het eerste verhoor een half uur overleggen met een advocaat. De advocaat kan u ook tijdens het verhoor bijstaan. Als u zelf nog geen advocaat hebt, zal de politie voor u een advocaat zoeken via de Salduzwebapplicatie.

Waarom?

Een advocaat kan u helpen uw rechten tijdens het verhoor optimaal te garanderen. Denk niet dat u geen advocaat nodig heeft omdat u onschuldig bent. Onder druk zegt men al snel ongestructureerde of onware dingen. Een advocaat helpt u een gestructureerde verklaring af te leggen en beschermt u tegen eventuele druk of zelfs geweld van de politie. 

Achtergrondinfo: wat is Salduz?

Op 1 januari 2012 trad de wet van 13 augustus 2011 (BS 5 september 2011) “Salduz” in werking. Dat is de implementatie van de Europese regels over bijstand van een advocaat vanaf het eerste verhoor in Belgisch recht. Dat geldt niet alleen bij de onderzoeksrechter maar ook bij bepaalde politieverhoren. Een permanentiedienst zorgt ervoor dat verdachten binnen de twee uur een advocaat kunnen raadplegen.

De Orde van Vlaamse Balies vond de wettelijke regeling echter nog altijd onvolmaakt en stapte daarom naar het Grondwettelijk Hof. Op 14 februari 2013 volgde het Hof de argumentatie van de OVB op belangrijke punten. Daarnaast moet de wetgeving nu ook aangepast worden aan een Europese richtlijn.